tirsdag 6. april 2010

Nålebinding


Jeg er nå eier av et vottepar som er nålebundet. Nålebinding er en gammel teknikk for å lage klær. Denne teknikken ble brukt for veldig lenge siden. Bymuseet i Bergen har skrevet litt om det her.

Forrige helg var jeg på et kurs i nålebinding i regi av Husflidlaget. Etter en hektisk periode på jobb før påske, så var det rene meditasjonen å sitte flere dager og sy votter. En glimrende start på ferien. Under er den første remsen som ble laget, for å få til stinget som er veldig komplisert.


I løpet av helga fikk jeg dreis på nålen (som er laget av kubein) og med litt sying i påska, så er vottene fiks ferdig. De er nålbundet i Østlandsgarn. Kursleder tipset oss om å bruke lyst og litt tykt garn i begynnelsen, fordi det var lettere å se de ulike løkkene.

Jeg har strikket noen ugler (gratis oppskrift) som pynt på vottene. Uglene mangler øyne, men jeg har hverken knapper eller perler som egner seg, så jeg har en unnskyldning for å dra til Knappehuset/Perlehuset.
Mens jeg er i siget, så har jeg begynt på et par til. Disse skal jeg sy fra toppen og ned i motsetning til de hvite som er sydd fra håndleddet og opp.


Det er dessverre veldig få oppskrifter på nålebinding, men det henger sammen med at størrelsene på plaggene vil varigere veldig etter tykkelsen på tommelen til den som syr. Alle plagg måles til underveis, men man kan jo eventuelt lage en tegning som man bruker som utgangspunkt.

6 kommentarer:

Moan sa...

Wow! Dette må jeg se litt nærmere på. Kjempeartig at gamle metoder holdes i live og brukes.

Jeg har sett meg litt rundt, og syntes du har en kjempefin blogg! Herved følger!

Ugla sa...

Så artig. Men jeg ser for meg at det er tidkrevende?
Mulig vi får egle oss innpå deg for et kurs ;-D

Torunn sa...

Wow! Så artig! Kjempeflotte!

Torills blogg sa...

Hei jeg prøver å lære meg nålebinding,Jeg var på Lofotr vikingmusset i Lofoten.Hvordan lærte du nålebindingen.Torill Rakvåg

Anonym sa...

Hei
Fin side du har. Kunne du være så snill å legge ut oppskriften på uglen på norsk (ikke så god i engelsk) Tusen takk :-)

Maria Lind Heel sa...

Hej.
Sikke nogle fine luffer (votter) du har nålebundet.
Skulle du få lyst til at prøve andre ting, så tag et kig på www.naalebinding.blogspot.com
Dog står det hele på dansk, men det er jo bare norsk med stavefejl ;)